TAO kedvezmény

Társaságiadó-kedvezmény lehívása energiahatékonysági beruházásra

TAO kedvezmény

Az energiahatékonysági beruházás költségének 30-65 százaléka visszaigényelhető a befizetett társasági adóból.

Ismerje meg a feltételeket, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Milyen beruházásra jár TAO kedvezmény?

Mire nem jár?

Elektromos autóra igénybe vehető a TAO kedvezmény?

Igen, de csak haszongépjárműre, személygépkocsira nem. A TAO kedvezmény alapja nem az elektromos autó teljes ára, hanem a "hagyományos" alternatívához viszonyított árkülönbség. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a beruházónak be kell kérnie árajánlatot dízel-üzemű autóra, és az elektromos autó tényleges költségét ezzel kell csökkentenie, így kalkulálva ki a kedvezmény alapjának összegét.

A társaságiadó-kedvezmény mértéke

Az energiahatékonysági beruházás összköltségére elszámolható része

A társaságiadó-kedvezmény mértéke kisvállalkozásoknak nyújtott támogatás esetén 20 százalékponttal, középvállalkozásoknak nyújtott támogatás esetében 10 százalékponttal növelhető. A kedvezmény legfelső határa az adóévben befizetendő társasági adó 70 %-a lehet, illetve legfeljebb a 15 millió eurónak megfelelő forintösszeg. A kedvezmény igénybe vehető a beruházás üzembe helyezésének adóévében, vagy az azt követő öt adóévben.

Így hívhatja le a TAO kedvezményt

Energetikai auditor bevonására lesz szükség, aki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) működési engedélyével rendelkezik. Az beruházás által elért energiamegtakarítását ő fogja igazolni és hitelesíteni. Vállalkozásunk a folyamat teljes ügyintézésére ad ajánlatot, vegyük fel a kapcsolatot az alábbi űrlap segítségével!

Árajánlat kérése

Energetikai audit és igazolás szükséges

A TAO kedvezmény igénybevételéhez "az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházási minőség igazolása", azaz energiahatékonysági igazolás szükséges. Ez a dokumentum támasztja alá, hogy a beruházás valóban energiahatékonysági célokat szolgál, és kimutatható energiamegtakarítást eredményez.

Az igazoláshoz energetikai audit szükséges. Az auditor kiértékeli a beruházással érintett műszaki rendszer energiahatékonyságát, és az audit alapján kiállít minden dokumentumot, amellyel az adózó teljesíti a TAO törvény és a végrehajtási rendelet vonatkozó előírásait.

Tájékozódjon a vonatkozó jogszabályokból!

176/2017. (VII. 4.) Korm. rendelet az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezményének végrehajtási szabályairól »

1996. évi LXXXI. törvény a társasági adóról és az osztalékadóról (TAO tv.) »

Az adózó feladatai

A TAO kedvezményezett beruházások kötelező üzemeltetési időszaka 5 év. Ha valamely eszközt az adózó a használatból öt éven belül kivezeti (pótlás nélkül), akkor azzal az adókedvezmény alapjául szolgáló elszámolható költséget csökkenti.

Az adózónak külön nyilvántartást kell vezetnie, amely tartalmazza a beruházás keretében üzembe helyezett valamennyi eszköz üzembe helyezésének, nyilvántartásba vételének időpontját és helyét; bekerülési értékét; az állományból történő kikerülés időpontját, indokát.

Hatósági ellenőrzés: a TAO kedvezmény feltételeinek teljesítését az állami adóhatóság a kedvezmény első igénybevételét követő harmadik adóév végéig legalább egyszer ellenőrzi.

Egyeztessen közvetlenül az auditor szakértővel!

x
energetikai auditor

Lóránd

Okleveles gépészmérnök, Temesvári Műszaki Egyetem, 1993
Ingatlanok auditálása
Akkreditált auditorként vállalkozom a társasági adó kedvezmény lehívásához szükséges auditálásra és a szükséges adminisztrációs munka teljes körű elvégzésére.
Ellenőrzött szakértő
Elkészítési idő
1-3hét
mérettől függően
Felmérés
8-20h
munkanapokon
Bezárás