Energetikai felülvizsgálat

Hőtermelő berendezések és légkondicionáló rendszerek energetikai felülvizsgálata

ÁRAK, ÁRAJÁNLAT MI EZ?
ENERGETIKAI FELÜLVIZSGÁLAT

Milyen rendszerre kell elvégezni?

  • 70 kW-nál nagyobb effektív névleges teljesítményű fűtési rendszer vagy kombináltan helyiségfűtési és szellőzőrendszer
  • 70 kW-nál nagyobb effektív névleges teljesítményű légkondicionáló rendszer vagy kombináltan légkondicionáló és szellőzőrendszer
  SEGÍTSÉG AZ ÉRTELMEZÉSHEZ

Uniós energetikai célok

Az EU energetikai direktívákkal szabályozza az energiaipart. Ezen direktívák olyan intézkedéseket tartalmaznak, amelyekkel csökkenthető az energiafogyasztás, növelhető az ellátásbiztonság, mérsékelhető az üvegházhatású gázok kibocsátása. Az energetikai felülvizsgálatok rendszere az uniós előírások alapján került bevezetésre Magyarországon, ahogy az energetikai tanúsítvány is, amely már több mint tíz éve kötelező.

Az energetikai felülvizsgálat célja

A helyszíni megtekintéssel egybekötött vizsgálat egy felülvizsgálati jelentés kiállításval zárul, amely értékeli a rendszer hatékonyságát, méretezését és teljesítményét, és javaslatokat tesz az optimalizálásra. Az ilyen felülvizsgálatok személyre szabodd ajánlásokkal segítik az épületüzemeltetőket a modernizációs döntések meghozatalában, így járulva hozzá a lakó- és középületek energiahatékonyságának javításához.

ISO 9001:2015 Minőségirányítási Rendszer illusztrációja
Országos Tanúsító Központ

Bemutatkozunk

Az Országos Tanúsító Központ egy mérnöki hálózat, amely az energetikai tanúsítvány készítéssel foglalkozó szakembereket kapcsolja össze. Üzleti modellünk szerint minden munkára a legközelebbi, vagy szakmailag legtapasztaltabb mérnök kollégánk szerződik, az OTK által garantált árak és üzleti feltételek szerint.

Mérnöki hálózatunk 2010 óta foglalkozik épületenergetikával, rendelekzünk a szakterület összes engedélyével, így megfelelő kamarai jogosultságunk van az energetikai felülvizsgálatok elvégzéséhez is. Mérnökeink az ország összes településén dolgoznak, bármilyen feladatot megoldunk, akár rövid idő alatt is.

Országosan, rövid átfutással

Az ország egész területén szolgáltatunk. Rövid átfutási idővel teljesítjük a nagyobb feladatokat is, mivel több energetikai felülvizsgáló mérnökkel dolgozunk együtt.

ÁRAJÁNLAT KÉRÉSE
Az országban mindenütt készítek energetikai tanúsítványt

Információk az energetikai felülvizsgálatról

Mikor kell elvégezni?

Az energetikai felülvizsgálatot 8 évente kell elvégezni, első alkalommal legkésőbb 2025. december 31-ig. Amennyiben az üzemeltető energetikai auditálásra kötelezett nagyvállalat, akkor a 4 évente kötelező energetikai auditálás alkalmával kell elvégezni.

Kinek a feladata elvégeztetni a felülvizsgálatot?

Az energetikai felülvizsgálat elvégzéséről a rendszer üzemeltetője, ennek hiányában az épület tulajdonosa köteles gondoskodni. Az érintettek a kötelezettségeknek úgy tehetnek eleget, hogy jogosult energetikai felülvizsgálót kérnek fel a munkára, aki a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság által üzemeltetett Klímagáz adatbázisban elvégzi a rendszer regisztrációját és oda felölti a vizsgálati jelentést.

Ki fizeti?

Milyen kivételek vannak, mikor nem kell elkészíttetni?

Nem szükséges energetikai felülvizsgálat az épületautomatizálási és -szabályozási rendszerrel felszerelt, 290 kW-nál nagyobb effektív névleges teljesítményű fűtési rendszerrel, kombinált fűtési rendszerrel, kombinált helyiségfűtési és szellőzőrendszerrel, légkondicionáló rendszerrel vagy kombinált légkondicionáló és szellőzőrendszerrel rendelkező nem lakóépületek esetében, ha azok épületautomatizálási és -szabályozási rendszere alkalmas

  • a) az energiafelhasználás folyamatos ellenőrzésére, naplózására, elemzésére és kiigazításának lehetővé tételére;
  • b) az épület energiahatékonyságának értékelésére, az épülettechnikai rendszerek hatékonyságcsökkenésének feltárására, a berendezések vagy az épülettechnikai rendszer kezeléséért felelős személy tájékoztatására az energiahatékonyság javításának lehetőségéről; valamint
  • c) az összekapcsolt épülettechnikai rendszerekkel vagy az épületen belüli más készülékekkel való kommunikáció lehetővé tételére, valamint az épülettechnikai rendszerekkel történő átjárhatóságra, a különböző típusú jogvédett technológiáktól, berendezésektől és gyártóktól függetlenül.

Vonatkozó jogszabály

2015. évi LVII. törvény az energiahatékonyságról
19/2021. (IV. 14.) ITM rendelet az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény egyes energetikai felülvizsgálatot érintő szabályainak végrehajtásáról
666/2020. (XII. 28.) Korm. rendelet az energetikai felülvizsgálatról

Szankciók, büntetések

Ha az üzemeltető elmulasztja elvégeztetni az energetikai felülvizsgálatot, a bírság mértéke az alábiiak szerint alakul.

a) fűtési rendszerek vonatkozásában:
  • aa) 70 kW és 290 kW közötti effektív névleges teljesítményű rendszer esetében 150.000-200.000 Ft;
  • ab) 290 kW feletti effektív névleges teljesítményű rendszer esetében 300.000-350.000 Ft;
b) légkondicionáló rendszerek, hőszivattyúk vonatkozásában:
  • ba) 70 kW és 290 kW közötti effektív névleges teljesítményű rendszer esetében 450.000-500.000 Ft;
  • bb) 290 kW feletti effektív névleges teljesítményű rendszer esetében 550.000-600.000 Ft.
Szennyvíz szippantás

A felügyelő szerv a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság

A 666/2020. (XII. 28.) Kormányrendelet az energetikai felülvizsgálatról szól, és előírja, hogy 2022. január 1-jétől a Klímagáz adatbázis részeként a Hatóság felelős lesz az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény VIII/A. Fejezetében meghatározott nyilvántartások vezetéséért. Ennek keretében, az épületek energiafelhasználásának hatékonyságának javítása érdekében, az épületek fűtési és légkondicionáló rendszereinek, valamint ezek szellőzőrendszerekkel kombinált változatainak energetikai felülvizsgálatát segítő informatikai modul került kifejlesztésre a Klímagáz adatbázisban. A Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnak a Klímagáz adatbázisban 2022-től új feladat hárul, amely magában foglalja egy olyan informatikai nyilvántartási platform kialakítását és működtetését, amelynek célja az épületek energetikai hatékonyságának elősegítése. Ennek érdekében az épületek szakember által végzett felülvizsgálataiban szereplő ajánlások és energiahatékonysági beruházások nyomon követése kerül megvalósításra. Az ilyen felülvizsgálati jelentések a nyilvántartásban rögzítésre kerülnek, és hozzájárulnak majd további energetikai hatékonyságot érintő döntések megalapozásához.

111
111

Felülvizsgálati jelentés

Az elvégzett energetikai felülvizsgálat eredményéről felülvizsgálati jelentés készül, amely tartalmazza a vizsálat összes eredményét, és az eredmények alapjául szolgáló műszaki információkat is. Ezt a dokumentumot csak a megfelelő jogosultsággal rendlekező szakember állíthatja ki, kormányrendeletben meghatározott tartalommal. A felülvizsgálati jelentést a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság egy inspekciós szám alatt tartja nyilván, és biztosítja a felülvizsgálati jelentés megismerését a rendszerüzemeltető számára.

111

Lépjünk kapcsolatba

MFG Csoport Kft.

Székhely, telephely: 1112 Budapest, Őrmezei út 29-37. B. G. 4/41.

Adószám: 25769470-1-43

Cégjegyzékszám: 05-09-009244

20-344-3964

felulvizsgalat@otk.hu

Ha árajánlatot szeretne

Hívjon minket, vagy töltse ki az alábbi űrlapot, hogy rövid időn belül árajánlatot küldhessünk Önnek!

Ajánlatkérő űrlap