Energetikai Tudástár
MFB 0%-os hitelprogram

MFB 0%-os hitelprogram

Írta: Gali András

Nulla százalékos hitelt biztosít a Magyar Fejlesztési Bank családi házak és társasházi lakások energetikai felújítására. A beruházás költségeinek 90 %-ára igényelhető a támogatás, az elvárt önrész 10%. A hitel alsó határa 500.000 Ft, felső határa 10.000.000 Ft.

Hogyan induljunk?

Az alábbiakban kiemeljük a legfontosabb tudnivalókat a hitel kérelmezésével kapcsolatban, de az első és legfontosabb dolog, mielőtt döntést hozunk, hogy alaposan átolvassuk a hitelprogramok eljárási rendjét. Számos olyan részlet derülhet ki belőle, amelyet itt nem soroltunk fel, de a hitel felvételét megakadályozza, vagy az elképzelt formában nem teszi lehetővé. A "Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel" területi elosztás alapján két kódszámon jelent meg:

Pest megye, Budapest » VEKOP-5.2.1-17 - a támogatási keret már elfogyott

Összes többi megye » GINOP-8.4.1/A-17

A hitelkérelem a Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársasággal (MFB Zrt.) szerződéses kapcsolatban álló Közvetítőkhöz nyújtható be. A Közvetítők listáját az MFB Zrt. a www.mfb.hu és a www.mfbpont.hu honlapokon teszi közzé. A beadás 2022. december 31-ig (vagy felfüggesztésig) lehetséges.

A hitelezhető pénzösszeg

Az energetikai korszerűsítés költségeinek 90%-ára adható hitel

A futamidő megválasztható, legfeljebb 20 év.

Ki igényelheti?

Milyen felújításra jár hitel?

A hitelprogramból kizárt természetes személyek

Nem nyújtható kölcsön

A hitel kérelmezésének költségei

A hitel kérelmezése díjmentes, de van néhány olyan költség, amely már a kérelem benyújtása előtt felmerül. Ilyen például a hiteles tualjdoni lap lekérésének díja, illetve a jelzálog fedezetként felajánlott ingatlanok értékbecslése.

Amire mindenképp szükség lesz a részvételhez, az egy-egy energiatanúsítvány a meglévő illetve a beruházás után tervezett állapotról. Ezeket a szakvéleményeket csak TÉ jelű kamarai jogosultsággal rendelkező tanúsító mérnök állíthatja ki. A témáról részletesebb cikket is írtunk, kifejezetten a GINOP és VEKOP hitelhez készülő energetikai tanúsítványokra vonatkozóan » A szakértői díj az épület bonyolultságától és elhelyezkedésétől függően 50 és 100 ezer Forint között adódik. Az Országos Tanúsító Központ várja ajánlatkérését a munkára!

Árajánlat a tanúsításra

Ha a hitelkérelmi dokumentációt nem Önmaga kívánja összeállítani, illetve ha az MFB ponton kapott segítség Önnek nem elegendő, akkor szüksége lesz egy pályázatíró közreműködésére, aki elvégzi Ön helyett a hitelkérlemi dokumentumok összeállítását. Ennek költségei 20 ezer Forint körül mozognak. Igény szerint tudunk Önnek megbízható, sikerdíjas alapon dolgozó pályázatírót közvetíteni, részletekkel kapcsolatban olvassa el az MFB pályázatírásról » szóló ismertetőnket.

Az előbbieken kívül más mérnöki költségek is lesznek, de ezek csak a hitel megítéléséről szóló döntés után, a kivitelezéskor merülnek fel. Ilyen lehet az épületgépészeti tervezés, gázterv készítés, kéményméretezés, az energetikai korszerűsítés típusától függően - ezeket is támogatja az állam.

Segíthetünk?

Keressen fel minket, ha kérdése van! Az Országos Tanúsító Központ mérnöki hálózatában több szakértő is foglalkozik az MFB hitelhez kapcsolódó tanúsítvány készítéssel, a legtöbb ingatlanhoz tudunk közeli szakembert biztosítani.

További népszerű cikkek a Tudástárban

EE energetikai besorolási osztály
GG energetikai besorolási osztály